800 KILOMÉTERT FUT KÁRPÁTALJÁÉRT

2015.07.06

Az erdélyi származású Hídvégi-Üstös Pál nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy 800 kilométert fusson le alig több mint egy hét alatt a kárpátaljai turizmus fellendítéséért. Teljesítményét a Magyar Televízió is nyomon követi.
A hosszútávfutó június 2-án indult Kőszegről, hétfőn délután 16 óra után érkezett a Legbátrabb Városba, ahol nagy-nagy örömére 14 sportoló várta, hogy elkísérje útjának egy szakaszán. Ez a támogatás Szécsényig szólt.
Az ultrafutó az ukrajnai magyar lakta területekre kívánja felhívni az emberek figyelmét kimagasló teljesítményével.
- Nem igaz az a médiában szajkózott állítás, hogy Debrecentől 150 kilométerre háború dúlna. Kárpátalján béke és szeretet van. A turisták az elmúlt évekhez hasonlóan bátran mehetnek az Erdélyhez hasonlítható gyönyörű vidékre, ahol sokan a turizmusból élnek. Ha elmaradnak az anyaországi vendégek, az ott élők elveszítik megélhetésüket - mondta a sportoló.
Azzal tudunk a legtöbbet segíteni, ha idén Kárpátalján nyaralunk, túrázunk, meglátogatjuk az emlékhelyeket, mulatunk a színes fesztiválokon vagy épp vadvízen evezünk. Nagyon fontos a hagyományok és a határon túli kapcsolatok ápolása, mert ez is összeköt bennünket. Most is össze kell fognunk, hogy együtt segítsünk Kárpátaljának!
Az "Együtt Kárpátaljáért Rákóczi nyomában" elnevezésű futásnak Kőszeg - Szombathely - Pápa - Bakonyszentlászló - Pákozd - Vác - Romhány - Balassagyarmat - Szécsény - Gyöngyös - Vécs - Eger - Ónod - Szerencs - Sárospatak - Borsi - Kisvárda - Tarpa - Beregdaróc - Szatmárcseke érintésével Tiszaújlak lesz a célja, ahová vasárnap fut be Hídvégi-Üstös Pál.
A sportoló naponta 60-100 kilométert tesz meg. Mint mondta, nem érzi túl fárasztónak a futást, egyedül a nagy meleg az, ami megnehezíti a dolgát. Az úton 12 éves fia, Domonkos kíséri kerékpárral, 800 km-en keresztül.